Proiectul Un pas inainte pentru integrarea sociala a persoanelor vulnerabile din Bucuresti extinde aceste activitati la un grup vulnerabil care se afla in prezent in situatie de criza sociala si medicala, respectiv persoanele care sunt dependente de droguri injectabile.
Au convenit in anul 2012 desfasurarea de activitati commune de instruire si schimb de experienta in cadrul proiectului « Dreptul la drepturi », proiect de colaborare bilaterală între România și Wallonia Bruxelles. Acest proiect sprijina demersurile de reintegrarare sociala a persoanelor aflate in situatie de vulnerabilitate sociala si medicala extrema din cauza implicarii in prostitutie asociata uneori cu lipsa adapostului si consumul de droguri injectabile, demersuri initiate inca din anul 1999 de ARAS si sprijinite constant de DGASMB cu suport tehnic, inclusiv in identificarea de resurse pentru extinderea si continuarea activitatilor.
In cadrul proiectului membrii si angajatii institutiilor partenere au dobandit expertiza si cunostinte pentru implementarea de interventii sociale adresate persoanelor vulnerabile.
In Bucuresti exista in prezent 6 Centre de Prevenire, Evaluare si Consiliere anti drog si 3 Centre de Asistenta Integrata in Adictii ale Agentiei Nationale Anti Drog, servicii centrate pe prevenirea consumului, respectiv pe tratament. Numarul de locuri al acestor servicii este insuficient fata de nevoile comunitatii.
Serviciile sociale de teren care au ca obiective prevenira imbolnavirilor sunt asigurate de organziatii nonguvernamentale – ARAS, Integration si Carsusel si sunt realizate cu finatari externe. Incepand cu luna iulie 2013, aceste finantari se vor reduce considerabil, ceea ce va determina agravarea dramatica a problematicii medicale si sociale in randul consumatorilor de droguri si in comunitatile din care acestia fac parte.
Grupul tinta este reprezentat de 5.443 CDI din Bucuresti. Selectarea acestora se va face in functie de prezenta consumului de droguri injectabile, gravitatea situatiei sociale si disponibilitatea de participare in proiect.
Prin intermediul unui centru fix, a unei unitati mobile si a unei linii telefonice, prezentul proiect isi propune sa conecteze CDI la servicii medicale si sociale specializate, dar si sa previna in randul comunitatii eventualele infectari cu HIV si hepatite virale de tip B si C provocate de intepaturi accidentale cu ace sau seringi contaminate. Pachetul esential de servicii va contine:
-
informare si educare cu privire la reducerea riscurilor de infectare cu HIV si hepatite virale de tip B si C;
-
consiliere sociala si referiri catre servicii sociale specializate;
-
consiliere si suport in integrarea sociala si profesionala;
-
consiliere si testare voluntara pentru HIV, referiri si acompanieri catre servicii medicale specializate;
-
asigurarea de materiale de igiena pentru prevenirea imbolnavirilor;
-
colectarea acelor si seringilor folosite, transportul si incinerarea acestora conform normelor in vigoare.